Η «ελληνική» startup που παραδίδει τα δέματα της Silicon Valley με… drone

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η «ελληνική» startup που παραδίδει τα δέματα της Silicon Valley με… drone
Matternet
Η νέα υπηρεσία της Matternet του Ανδρέα Ραπτόπουλου.

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστή στην διεθνή κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων ως η εταιρεία που πραγματοποιεί παραδόσεις ιατρικών προμηθειών, στις μονάδες υγείας με την βοήθεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ευρύτερα γνωστών κι ως drones. Στο ελληνικό κοινό δε συστήθηκε προ διετίας, ως η startup με ελληνικο dna που κέντρισε το ενδιαφέρον του Ταμείου Φαιστός με αποτέλεσμα να επενδύσει σε αυτή, υπό την προϋπόθεση να ιδρύσει θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα (Matternet Europe) για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της. Εδώ και μερικές ημέρες ωστόσο, η Matternet έχει κερδίσει τις εντυπώσεις καθώς πέτυχε να εντάξει στην αποστολή δεμάτων με drones και την «παράδοση κατ’ οίκον».

«Απο σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι εισερχόμαστε στην αγορά παράδοσης κατ' οίκον με την κυκλοφορία της πρώτης υπηρεσίας παράδοσης με drone στην περιοχή της Σίλικον Βάλλεϋ» δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων Σύμβουλος της Matternet, Ανδρέας Ραπτόπουλος.

Η νέα υπηρεσία παράδοσης δεμάτων με drones

Μετά από χρόνια μεταφοράς ευαίσθητων αγαθών μεταξύ μονάδων υγειονομικής περίθαλψης με την βοήθεια των drones, η εταιρεία αποφάσισε να λανσάρει την νέα B2C υπηρεσία της. Η έναρξη έγινε στις 30 Αυγούστου πιλοτικά και πλέον προχωρά στην επέκταση της στην περιοχή της Σίλικον Βάλλεϊ συγκεκριμένα σε Μάουντεν Βιου και Σανιβέιλ.

Ειδοποιός διαφορά της νέας αυτής υπηρεσίας είναι ότι φέρνει την τεχνολογία αιχμής της απευθείας στους καταναλωτές των περιοχών αυτών. Το πιλοτικό πρόγραμμα αξιοποιεί μια παραλλαγή της πλατφόρμας της Matternet, M2 Drone Delivery, τη μοναδική πιστοποιημένη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ για παραδόσεις μέσω drone στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πετώντας σε ελεγχόμενο εναέριο χώρο πάνω από πυκνοκατοικημένες περιοχές, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη M2 είναι εξοπλισμένα με το σύστημα Tether Drop, που τους επιτρέπει να κατεβάζουν πακέτα απευθείας στην πόρτα των πελατών, παρέχοντας μια εντελώς νέα εμπειρία παράδοσης.

Η διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη: τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη φορτώνονται σε έναν κεντρικό κόμβο, πετούν απευθείας στο σπίτι του πελάτη και κατεβαίνουν με ασφάλεια πάνω από μια ζώνη ρίψης του πελάτη για να απελευθερώσουν το πακέτο. Στη συνέχεια, τα drones επιστρέφουν στον κόμβο, αλλάζουν την μπαταρία τους και παραλαμβάνουν ένα νέο πακέτο σε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα ώστε να απογειωθούν για την επόμενη παράδοση.

Τα οφέλη της συγκεκριμένης υπηρεσίας είναι πολλαπλά, όπως αναφέρει η εταιρεία, και επεκτείνονται από την μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης στους δρόμους και την ελαχιστοποίηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως και τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των παραδόσεων με προηγμένους αυτοματισμούς. «Το μέλλον είναι επιτέλους εδώ - αυτή είναι η σωστή εμπειρία παράδοσης για την ψηφιακή εποχή. Είναι τόσο γρήγορο, που μοιάζει μαγικό. Και κάθε παράδοση σημαίνει μία λιγότερη διαδρομή με αυτοκίνητο - λιγότερη συμφόρηση στις πόλεις μας και λιγότερες εκπομπές στον αέρα που αναπνέουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της.

A post shared by Robots World (@bostondynamicsfan)

Η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος φαίνεται να είναι μόνο η αρχή του στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας, η οποία ετοιμάζεται να επεκτείνει την παράδοση κατ' οίκον σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες logistics. Όσο για την αποδοχή της υπηρεσίας τα πρώτα σχόλια από τους κατοίκους της περιοχής είναι σύμφωνα με την Matternet, θετικά επισημαίνοντας την ταχύτητα, την ευκολία και την πρωτοποριακή φύση της παράδοσης με drone.

Ποια είναι η Matternet

Να θυμίσουμε ότι η Matternet χρησιμοποιεί τα drones αυτά για τη μεταφορά και παράδοση αντικειμένων βάρους έως και δύο κιλών εντός αστικών περιοχών και σε ακτίνα έως 20 χλμ, ενώ έχει αναπτύξει και την καινοτόμα πλατφόρμα που βασίζεται στο cloud με δυνατότητα εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων που παρέχουν τα δίκτυα 5G για την ασφαλή διαχείριση του στόλου με τη χρήση κρυπτογραφημένων επικοινωνιών. Επιπλέον, η Matternet έχει κατασκευάσει και τους καινοτόμους σταθμούς απογείωσης/προσγείωσης που παράλληλα λειτουργούν ως σημεία φόρτισης των drones. Στους επενδυτές της Matternet, έως τώρα, περιλαμβάνονται η Boeing, μέσω της HorizonX Ventures, η Sony, μέσω του Sony Innovation Fund, η Mercedes-Benz και η Swiss Post ενώ στους συνεργάτες της εταιρείες όπως η UPS και η Ameriflight.

Μέχρι πρότινος τα drones της Matternet πραγματοποιούσαν εμπορικές πτήσεις σε οκτώ πόλεις σε ΗΠΑ, Ελβετία, Γερμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμβάλλοντας στην ασφαλή διακίνηση και παράδοση ευπαθών αντικειμένων, χωρίς επιβάρυνση της αστικής κυκλοφορίας, με κατεξοχήν βιώσιμο και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπo.

Για την ακρίβεια η εταιρεία ξεκίνησε τις πρώτες ανθρωπιστικές αποστολές παράδοσης με drone το 2014 με τις λύσεις της να έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNICEF και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στην Αφρική, την Κεντρική Αμερική και την Ασία. Το 2017 επεκτάθηκε στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης B2B στην Ευρώπη και λάνσαρε την αντίστοιχη υπηρεσία στις ΗΠΑ το 2019. Μέχρι σήμερα, η τεχνολογία Matternet έχει πραγματοποιήσει δεκάδες χιλιάδες εμπορικές πτήσεις πάνω από πυκνά αστικά και προαστιακά περιβάλλοντα στις ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται νέες επενδύσεις από το Φαιστός

5G Ventures: Έρχεται στην Ελλάδα η Matternet - Παραδόσεις με drones σε αστικά κέντρα

Έρχεται επενδυτική «άνοιξη» στην αγορά των startups - Oι προοπτικές και οι κίνδυνοι

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider